PODPROGRAM 2020 – efekty

  1. Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Warce z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2020 – wrzesień 2021.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  3. warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy);
  • skrobiowe (makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa rozpuszczalna zbożowa),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (fasolka po bretońsku).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 600 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 27,21269 ton żywności;
  • 2623 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2020 dla 115 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

     •   Ekonomiczne – 1 spotkanie dla  15  uczestników

     •   Żywieniowo – dietetyczne  1 spotkanie dla 15 uczestników

     •   Kulinarne -1 spotkanie dla 15 uczestników

     •   Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 15 uczestników

  • warsztaty w formie wydawniczej – dla 100 osób